»Nørre Ravnstrup og kulørte fortællinger fra nordjyske slotte og herregårde« | Sogneaften med forfatter Niels Pedersen

»Nørre Ravnstrup og kulørte fortællinger fra nordjyske slotte og herregårde« | Sogneaften med forfatter Niels Pedersen

»Nørre Ravnstrup og kulørte fortællinger fra nordjyske slotte og herregårde« | Sogneaften med forfatter Niels Pedersen

Torsdag 16. januar 2025, kl. 19:00
Ørum Kultur- og Forsamlingshus, Bjørnbækvej 38, Ørum Kirkeby, 9320 Hjallerup
Niels Pedersen
Gratis entré (kaffe/brød 20 kr.)

Forfatteren Niels Pedersen har en passion for danmarkshistorie og i særdeleshed danske slotte og herregårde og den fantastiske kulturarv, som disse repræsenterer. Interessen har udmøntet sig i bogen Kaj Lykkes kranium og andre fortællinger fra danske slotte og herregårde

Foredraget tager udgangspunkt i herregården Nørre Ravnstrup ved Ørum, men også generelt om herregårde, deres funktionen og betydning, livet på og omkring gårdene, beretninger og historier.

Torsdag den 16. januar 2025 i Ørum Kultur- og Forsamlingshus kl. 19. Gratis entré (kaffe/brød 20 kr.).


Omtale:

Nørre Ravnstrup og kulørte fortællinger fra nordjyske slotte og herregårde

Forfatteren Niels Pedersen har en passion for danmarkshistorie og i særdeleshed danske slotte og herregårde og den fantastiske kulturarv, som disse repræsenterer. Interessen har udmøntet sig i bogen ”Kaj Lykkes kranium og andre fortællinger fra danske slotte og herregårde”. Til januar kommer han til Ørum og holder et foredrag med udgangspunktet i herregården Nørre Ravnstrup.

Nørre Ravnstrup er sandsynligvis hovedparcellen i den gamle herregård Ravnstrup, som allerede bliver nævnt i 1503. På det tidspunkt købte Hundslund Kloster gården, men efter Reformationen i 1536 kom Nørre Ravnstrup til Kronen, der overtog alt kirkegods. Den følgende tid begyndte Kronen at skille sig af med det nyerhvervede gods, og i 1578 blev gården solgt til Peder Munk Lange. Hans enke giftede sig senere med Malte Sehested, som købte Ravnstrup Mølle af Kronen. Dermed var herregård og mølle hos samme ejer og fulgtes ad indtil 1847.


Skiftende ejere af herregården

Siden ejede blandt andet Bille- og Kjærulf-slægterne Nørre Ravnstrup, og gården skiftede hyppigt hænder. Gården var ukomplet, hvilket ville sige, at den ikke havde tilstrækkeligt antal fæstegårde underlagt gården til at kunne opnå skattefrihed. I 1730 blev Nørre Ravnstrup, møllen og et par huse solgt videre uden fæstegods, som den hidtidige ejer beholdt. Ved det følgende ejerskifte i 1757 blev der igen lagt fæstegods under Nørre Ravnstrup.

I 1847 kom Nørre Ravnstrup, Ørum Kirketiende og bøndergods til Peder Rold Lundbye efter hans far, mens stedmoren, Anna Marie Møldrup, beholdt møllen. Dermed blev gård og mølle for første gang i 250 år skilt igen. Året efter giftede hun sig igen, og møllen gik derfor til hendes nye mand Søren Jensen Casper.

Peder Rold Lundbye begyndte at sælge fæstegodset til bønderne, så de blev selvejende. Da han døde i 1865, fortsatte hans enkes nye mand Hans Holm Bredstrup, og han bortsolgte resten af fæstegodset inden sin død i 1878. Sønnen solgte da Nørre Ravnstrup med det resterende jordtilliggende til forpagteren Frederik Hasselbalch. I 1907 udstykkedes dele af gården, da Hasselbalch solgte 44 hektar ager og eng til nogle naboer, samtidig med at han solgte Nørre Ravnstrup med hovedparcellen til hestehandleren Jørgen R. Nielsen; godset var altså nu svundet meget ind. Gården ejedes endnu i 1930erne af Jørgen Nielsen og siden af hans søn.


Historiefortælling fra barnsben

Historiefortælling har Niels Pedersen ikke fra fremmede. Han tænker gerne tilbage på sin morfar, der var en dygtig fortæller. Han beskriver det som et magisk rum, når morfar fortalte om bibelhistorie og danmarkshistorie eller fortolkede for eksempel H.C. Andersen.

– Interessen for slotte og herregårde har jeg haft siden barnsben. Jeg opdagede hurtigt, at man ikke skal kradse meget i herregårdenes tykke mure eller åbne skabsdørene ret meget på klem, før skeletter og fascinerende fortællinger om hovedløse ryttere, trolddom, bombemænd og indespærrede jomfruer vælter ud, fortæller forfatter og efterskolelærer Niels Pedersen.

Interessen har nu udmøntet sig i bogen ”Kaj Lykkes kranium og andre fortællinger fra danske slotte og herregårde”, der er en slags nyere kronologisk danmarkshistorie startende med en fortælling fra 1287, hvor enkedronning Agnes beordrer sin tyske visesanger, Rumelant, til at piske en stemning op mod de stormænd, som hun på Nyborg Slot ønsker dømt for mordet på sin mand, Erik Klipping.”

Denne aftens foredrag tager med udgangspunkt i herregården Nørre Ravnstrup ved Ørum, men også generelt om herregårde, deres funktion og betydning, livet på og omkring gårdene, beretninger og historier.

Sogneaftenen arrangeres af menighedsrådet i Hellevad og Ørum Sogne i samarbejde med Klokkerholm Borgerforening, og finder sted torsdag den 16. januar 2025 i Ørum Kultur- og Forsamlingshus kl. 19. Der er gratis entré, og der bliver serveret boller, kringle og kaffe til 20 kr., som ubeskåret går til julehjælpen i sognene.

Du vil måske også kunne lide...

0
Feed