Udgivet ons d. 21. apr 2021, kl. 08:00

Danmark åbner mere op og nu får piben en bedre lyd!

Vi har besøg af orgelbygger Kim Jensen fra Frobenius Orgelbyggeri. Orglet i Hellevad Kirke skal stemmes, efterses for fejl og enkelte ting skal justeres således, at alting igen fungerer optimalt. Orglet får ikke en ny klang, men piberne kommer til at lyde bedre i forhold til hinanden. Der er 792 piber i orglet, så der er nok at tage fat på.

Orglet består af tusindvis af dele, heriblandt et utal af smådele, som skal fungere sammen med en tolerance på mindre end en millimeter. Heldigvis går der sjældent noget i stykker, men jobbet som orgelbygger kræver enorm tålmodighed, nøjagtighed og passion. Derudover er orgelbyggerfaget et meget gammelt og traditionsrigt håndværk, som kun få besidder.

Hellevad Kirkes orgel har 14 stemmer fordelt på hoved-, bryst- og pedalværk. Instrumentet er bygget af Th. Frobenius & Sønner i 1968, renoveret og udbygget i 2002 af samme firma. Kirkeorglets hovedopgave er at lede salmesangen til gudstjenester og kirkelige handlinger, men egner sig også som koncertinstrument eller som akkompagnement for en solist eller kor.

Ørum Kirkes orgel bliver også stemt og efterset for fejl. Det er et mindre orgel på 5 stemmer, som ”kun” har 251 piber, der skal stemmes.

Kategorier Bloggen