Udgivet fre d. 14. feb 2020, kl. 08:00

Altergang til akkorderne fra en guitar? Postludiet afspillet fra YouTube? Landets kirker oplever i disse år en nedgang i organist-faget. Men Thisted Provsti har succes med at hverve organister via projektet "Fra klaver til orgel".

Af Lene Høg

- Vi vil genskabe fødekæden til organister i vores kirker. 

Så præcist udtrykker menighedsrådsformand Bethina Ladegaard Jensen hensigten med kurset "Fra klaver til orgel", som de 32 kirker under Thisted Provsti har tilbudt gennem de seneste år. 

Kurset omfatter 10 timers gratis orgelundervisning for unge og voksne, som spiller klaver og har lyst til et fritidsjob i kirken. 10 mennesker har taget imod tilbuddet, og spændet i alder og erfaring er stort: Fra gymnasieelever med erfaring fra musikskolen til en garvet musiker, som har levet af at undervise. Fælles for dem er, at de har fået interesse for kirkemusikken og modtager betaling for at spille til gudstjeneste om søndagen.

Samarbejde med Vestervig Kirkemusikskole 
Bethina fortæller, at Thisted Provsti satte "Fra klaver til orgel" i gang i samarbejde med Thisted Musikskole og Vestervig Kirkemusikskole, den ene af Danmarks tre uddannelsesinstitutioner for kirkeorganister. Vestervig skød en sum penge i projektet, så der var økonomi til at lade uddannede organister varetage undervisningen - og samtidig kunne forløbet reklamere lidt for kirkemusikskolens uddannelser.

Pengene fra Vestervig Kirkemusikskole til projektet er brugt. Men kirkerne i Thisted Provsti driver nu projektet videre med midler fra de lokale menighedsråd, forklarer Bethina: 

- Udover den musikalske oplæring omfatter de ti timers undervisning også introduktion til gudstjenestens opbygning og kirkens organisering. Derfor giver det god mening, at undervisningen foregår så tæt som muligt på den kirke, hvor organisten skal spille.

Fra efterskolelærer til organist
Søren Bundgaard er en af de musikere, som fik øjnene op for organist-faget via projektet "Fra klaver til orgel". Han fortæller: 

- Jeg hørte lidt tilfældigt om projektet via den lokale kirke, da min datter skulle døbes. Jeg begyndte på undervisningen og blev så interesseret, at jeg kom i gang med den fire-årige uddannelse til organist. Søren Bundgaard har en uddannelse i musikvidenskab fra Aalborg Universitet og havde i mange år undervist på efterskoler, men haft en spirende lyst til selv at spille noget mere. Det ønske fik han opfyldt via uddannelsen til kirkeorganist, og i dag er han fastansat som organist i Løkken Kirke.

Men ikke kun uddannede musikere har taget godt imod "Fra klaver til orgel". To gymnasieelever er i øjeblikket faste afløsere i Thisted Provsti efter at have taget imod tilbuddet om undervisning og introduktion til kirkemusikken. Eleverne har gennem flere år gået til klaver på Thisted Musikskole.

Nytænkning er nødvendig
Men hvorfor er det mon nødvendigt med tilbud som "Fra klaver til orgel"? Hvorfor søger musikerne ikke helt naturligt mod organist-faget og ansættelse i kirken? Menighedsrådsformanden fra Hillerslev-Kåstrup har et bud – i hvert fald, når det gælder vanskelighederne med at tiltrække unge organister til landets udkantskirker:

- Når man er nyuddannet organist – fra kirkemusikskolerne eller et af landets konservatorier – er det selvfølgelig fantastisk at komme til at spille på orglerne i de store bykirker. Det er også oftest her, der er flest fuldtidsjobs at få. Det sidste kan vi imidlertid godt gøre lidt ved. Vi kan samarbejde på tværs af landkirkerne og sørge for at strikke nogle stillinger sammen, som musikerne rent faktisk kan leve af.

Men interessen for orglet skal i det hele taget øges, hvis faget skal overleve i de næste generationer. Bethina fortæller om et spritnyt initiativ, der skal tiltrække flere unge til organistjobbet. På Fjerritslev Gymnasium arbejder ledelsen lige nu på at etablere en kirkemusiklinje for unge fra hele landet. Her vil eleverne kunne tage en klassisk STX-, HF- eller HHX-uddannelse kombineret med kvalificeret orgelundervisning fra en af gymnasiets musiklærere, der har flere års erfaring som organist. Fjerritslev Gymnasium har desuden et college, hvor eleverne kan bo og på den måde altid være tæt på skolens musikfaciliteter.


MERE OM FRA KLAVER TIL ORGEL

Projektet "Fra klaver til orgel" har kørt i Thisted Provsti de sidste seks år og haft 10 kursister tilknyttet.

Kursusforløbet omfatter 10 timer, herunder både undervisning i orgelspil og introduktion til kirkens liv og administration.

I starten var "Fra klaver til orgel" finansieret af tilskud fra Vestervig Kirkemusikskole – nu betaler de lokale menighedsråd for undervisningen.

Fjerritslev Gymnasium arbejder på etableringen af en kirkemusiklinje for unge fra hele landet.

Kategorier Nyhedsblog